رابطه بین آلودگی و وقوع صاعقه
مقدمهای بر رابطه آلودگی و وقوع صاعقه
رابطه بین آلودگی هوا و وقوع صاعقه توسط بسیاری از متخصصان صاعقه مطرح شده است، اما یک وضعیت غیرمنتظره گام بزرگی در مطالعه آلودگی و صاعقه این نظریه ایجاد کرد: سازمان بهداشت جهانی (WHO) در مارس 2020، شیوع ویروس کرونا (SARS-CoV-2) را به عنوان یک همهگیری شناخت. در پاسخ به این وضعیت، چندین کشور به منظور حفظ فاصله اجتماعی، قرنطینههایی را اعمال کردند. نتیجه این محدودیتها، کاهش انتشار آلایندههای هوا و کاهش آلودگی بود که به محققان امکان داد تا تأثیر ذرات معلق در وقوع صاعقه را در برزیل و ایتالیا بهطور دقیق بررسی کنند.
تاثیر محدودیتهای ناشی از COVID-19 بر آلودگی هوا و وقوع صاعقه
این بخش شامل اطلاعاتی درباره تاثیر قرنطینهها و کاهش آلودگی بر وقوع صاعقه در دو کشور (برزیل و ایتالیا) است.
مطالعه برزیل: سائو پائولو و بلو هوریزونته
گروه پینتو نِتو دو شهر بزرگ برزیل، سائو پائولو و بلو هوریزونته را از 20 مارس تا 2 آوریل 2020 بررسی کردند. نتایج نشاندهنده کاهش قابل توجه آلودگی در این دوره نسبت به دادههای سالهای گذشته (از 2015 تا 2020) بود. علاوه بر این، درصد رعد و برق های ابر به زمین در سائو پائولو کمتر از مقادیر سالهای گذشته بود، در حالی که در بلو هوریزونته به طور قابل توجهی بالاتر بود. بنابراین، این مطالعه نشان داد که آلودگی تأثیر قوی بر ویژگیهای صاعقه دارد و این تأثیر ممکن است بسته به شهر و غلظت آلایندهها متفاوت باشد.
مطالعه ایتالیا: دره پو
قرنطینه در ایتالیا از 9 مارس تا 18 می 2020 اعمال شد و با دوره طولانی کاهش محدودیتها ادامه یافت. این دوره همزمان با کاهش 70 درصدی فعالیت صاعقه در دره پو بود. این منطقه صنعتی، به دلیل ویژگیهای خاص جوی مانند نزدیکی به کوهها، جریان رطوبت از دریا و همگرایی تودههای هوای سرد و گرم، میزان بالایی از وقوع رعد و برق را تجربه میکند. شرایط تهویه ضعیف و دمای پایین در این دره، باعث تجمع طولانی مدت ذرات معلق میشود.
در طول قرنطینه، فعالیتهای صنعتی، ترافیک و حمل و نقل ریلی به شدت کاهش یافت که منجر به کاهش قابل توجه غلظت ذرات معلق شد. نویسندگان این مطالعه از مدلهای مختلفی برای تخمین درصد کاهش ناشی از کاهش انتشار آلایندهها استفاده کردند و محاسبات نشان داد که حدود 36 درصد از کاهش، به کاهش آلودگی در دره پو مربوط میشود.
تاثیر ذرات معلق انسانی بر فعالیت صاعقه
این دو مطالعه از فرضیه تأثیر ذرات معلق انسانی بر فعالیت صاعقه حمایت میکنند. این یافتهها نشان میدهند که کاهش یا افزایش آلودگی هوا میتواند بهطور مستقیم بر میزان وقوع صاعقه و ویژگیهای آن تاثیر بگذارد. بنابراین، ذرات معلق انسانی میتوانند نقشی اساسی در ایجاد صاعقه و رفتار آن در مناطق مختلف داشته باشند.
نتیجهگیری و اهمیت این یافتهها
این یافتهها باید در بهینهسازی پیشبینی رعد و برق در مدلهای اقلیمی جهانی و همچنین در پیشبینی آتشسوزیهای جنگلی ناشی از صاعقه مورد توجه قرار گیرند. استفاده از این دادهها میتواند به کاهش خطرات و خسارات ناشی از صاعقه و آتشسوزی کمک کند و همچنین به پیشبینیهای دقیقتر اقلیمی منجر شود.
ترجمه مقاله از سایت ILPA
منابع:
- Pinto Neto, O., Pinto, I. R. C. A. & Pinto, O. Lightning during the COVID-19 pandemic in Brazil. J. Atmos. Solar-Terrestrial Phys. 211, 105463 (2020).
- Pérez-Invernón, F. J., Huntrieser, H., Gordillo-Vázquez, F. J. & Soler, S. Influence of the COVID-19 lockdown on lightning activity in the Po Valley. Atmos. Res. 263, (2021).